Unul dintre obiectivele principale ale ANBR este furnizarea de informatii utile si corecte publicului larg, referitoare la componentele folosite in cadrul industriei, etichetarea si clasificarea produselor.

Ingrediente

Toate ingredientele bauturilor racoritoare sunt evaluate si certificate ca fiind sigure pentru consum de catre EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) si sunt apoi aprobate pentru utilizare de catre autoritatile competente la nivel european. De asemenea, compozitia produselor si procesul de fabricatie respecta cu strictete prevederile Codex Alimentarius, set de norme privind compozitia si calitatea alimentelor, igiena alimentara, aditivii alimentari, etichetarea, etc., inclusiv limitele minime si maxime admise. Niciun produs sau ingredient nu poate fi folosit in compozitia bauturilor racoritoare contrar reglementarilor din Codex Alimentarius si a legislatiei europene si nationale in vigoare.

a. Aditivi

Aditivii alimentari sunt acele substante care se adauga la alimente pentru conservare, stabilizare, colorare, indulcire. Folosirea aditivilor in bauturile racoritoare este strict reglementata atat pe plan international si european, cat si pe plan national.

Standardele generale pentru aditivi alimentari (General Standard for Food Additives/GFSA) valabile pe plan international stabilesc regulile de utilizare a aditivilor alimentari. Aceste norme specifica in mod clar daca un aditiv poate fi folosit sau nu in prelucrarea unor produse alimentare.

Importanta normelor GFSA este subliniata si de existenta “Codex Alimentarius”, autoritatea de referinta in ceea ce priveste elaborarea standardelor de calitate, standardelor din domeniul sanatatii, securitatii, standardelor de nutritie, metodelor de standardizare uniforma. In 2009, Romania a decis sa implementeze Codex Alimentarius www.codexalimentarius.org/about-codex/en/.

La nivelul UE fiecare aditiv autorizat este inscris pe eticheta produselor sau ambalajelor prin codul E sau denumirea aditivului pentru a permite reglementarea cu strictete a aditivilor si informarea corecta a consumatorilor. Numerotarea prin codul E se face de catre EFSA (European Food Safety Authority).

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/additives.htm
http://www.eufic.org/article/en/page/BARCHIVE/expid/basics-food-additives/
http://www.popeanga.go.ro/comert/referate/aditivi.htm#_ftn14
http://www.popeanga.go.ro/comert/referate/aditivi.htm%23_ftn14

Legislatia UE referitoare la aditivii alimentari cuprinde in principal urmatoarele:

  • Regulamentul-cadru (CE) nr. 1333/2008 - privind aditivii alimentari
  • Regulamentul-cadru (CE) 1332/2008 – privind enzimele alimentare
  • Regulamentul (CE) 1334/2008 – privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati de aromatizare 

La nivel national, legislatia romaneasca referitoare la aditivi este conforma cu cea europeana, toti aditivii fiind autorizati de Ministerul Sanatatii (Ordinul nr. 975/1998).
Aditivii alimentari se gasesc inscrisi in lista ingredientelor produsului, pe eticheta acestuia.

b. Zahar si indulcitori

Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahar sau din trestia de zahar. Cel mai utilizat tip de zahar este zaharoza (zahar de masa; un dizaharid solid, alb, cristalin), care este compus din glucoza si fructoza. Este folosit in alimentatie pentru a indulci mancarurile si bauturile, dar si drept conservant. Datorita glucozei din compozitie, un monozaharid care este folosit in celulele biologice pentru producerea de energie, zaharul se digera repede in organism.
 
Exista doua tipuri de zahar: zaharul brut, nerafinat, care, pe langa zaharoza, mai pastreaza si urme din alte substante naturale provenite din planta de extractie, si zaharul alb rafinat, care contine exclusiv zaharoza, toate celelalte substante fiind inlaturate.
 
Zaharurile sunt folosite nu numai ca indulcitori, dar au si functii tehnologice importante in produsele alimentare, oferind textura, volum, culoare si care actioneaza ca agenti de conservare. Ele sunt prezente in mod natural in fructe si legume (zaharoza, glucoza si fructoza), miere (fructoza si glucoza), precum si in lapte si produse lactate (lactoza si galactoza) si intr-o masura mai mica in sectorul cerealelor (maltoza).
 
Exista o serie de inlocuitori ai zaharului folositi in procesul de fabricatie a bauturilor racoritoare, dintre cei mai frecvent folositi fiind zaharina, ciclamatul si aspartamul. Acesti compusi sunt mult mai dulci decat zaharul si sunt cunoscuti ca indulcitori de mare intensitate. Ei sunt intalniti in bauturi dietetice sau hipocalorice sau generic - “light”.

Statistici europene independente arata ca bauturile racoritoare contribuie cu mai putin de 3% din totalul de calorii ingerate zilnic intr-o dieta normala. Un gram de zahar furnizeaza 4 calorii, un gram de grasime  9 calorii, un gram de alcool 7 calorii, un gram de proteina 4 calorii.

Industria bauturilor racoritoare face in permanenta eforturi in ceea ce priveste inovarea si reformularea produselor pentru a oferi o gama larga si variata de bauturi cu continut redus de calorii sau fara calorii, acest tip de bauturi reprezentand la ora actuala in Europa in jur de 30% din oferta de bauturi carbogazoase.

UNESDA, reprezentanta industriei europene de bauturi racoritoare, a carei membra este si ANBR, a fost una dintre cele patru organizatii nominalizate si apreciate de Directia Generala pentru Sanatate si Consumatori (DG SANCO) din cadrul Comisiei Europene pentru actiunile sale in vederea prevenirii obezitatii si imbunatatirii stilului de viata.

c. Vitamine si Minerale

Vitaminele si mineralele sunt substante a caror prezenta in corpul uman este absolut obligatorie pentru indeplinirea unor functii esentiale ale acestuia. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele si mineralele nu reprezinta surse de calorii si sunt necesare fiecaruia dintre noi in cantitati mult mai mici decat acestea.

Vitaminele si mineralele sunt esentiale unei bune functionari a organismului uman. Carenta de vitamine si minerale poate duce la anemie, aparitia starilor de oboseala, scaderea acuitatii vizuale, afectiuni grave ale pielii si organelor interne, tulburari nervoase.

Este demonstrat faptul ca cinci portii de fructe si legume pe zi pot acoperi necesarul zilnic de vitamine si minerale. Cel putin una dintre aceste portii poate fi constituita dintr-un suc de fructe sau legume.

Fortificarea unor bauturi racoritoare cu vitamine si minerale se face tocmai in scopul de a contribui la realizarea necesarului zilnic de vitamine si minerale in dieta normala.

Informatii in ceea ce priveste legislatia, puteti consulta:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006R1925:EN:NOT

Etichetare

Scopul etichetarii produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informatii complete cu privire la continutul si compozitia produselor, pentru a proteja sanatatea si interesele acestora.

Etichetarea produselor alimentare in general, si a bauturilor racoritoare in special, este foarte bine si strict reglementata la nivelul Uniunii Europene, pe baza principiilor din Codex Alimentarius. Exista reguli stricte in ceea ce priveste etichetarea produselor si a ingredientelor inscrise in mod obligatoriu pe eticheta. Aceste reglementari au fost transpuse si in legislatia din Romania.

ANBR sustine etichetarea nutritionala voluntara bazata pe CZE, convinsi fiind ca furnizarea de informatii relevante si usor de inteles ajuta consumatorul in luarea unor decizii informate in ceea ce priveste constituirea unei alimentatii echilibrate si corect dimensionate nevoilor sale nutritionale.

CZE informeaza cu privire la energia si nutrientii prezenti intr-o portie de bautura, si cat reprezinta acestia - ca procent - din necesarul dietei zilnice al unei persoane.  

CZE are la baza recomandarile OMS pentru un adult sanatos, cu greutate medie si cu activitate fizica moderata. CZE difera in functie de sex, greutate, activitate fizica. 

Mai multe informatii despre etichetarea produselor puteti gasi aici:
http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/index_ro.htm

iar din punct de vedere legislativ, puteti consulta:

HG nr. 685/2009 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/comm_legisl_en.htm
Pentru mai multe informatii si noutati relevante, va rugam sa consultati cu incredere:

EFSA - http://www.efsa.europa.eu/

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara are responsabilitatea de a furniza consultanta stiintifica independenta si asistenta tehnica pentru politica UE in toate domeniile care au un impact direct sau indirect asupra sigurantei alimentelor si a hranei animalelor.

De asemenea, este responsabila cu activitatile de comunicare privind toate aspectele din aceste domenii si privind eventualele riscuri asociate lantului alimentar.
EUFIC - http://www.eufic.org/

Consiliul European de Informatie Alimentara este o organizatie non-profit cu sediul in Bruxelles ce are ca scop furnizarea de informatii cu baza stiintifica pentru a ajuta consumatorii sa ia decizii de cumparare educate.
FDE - http://www.fooddrinkeurope.eu/

Confederatia industriilor agroalimentare din UE este o confederatie a Uniunii Europene formata din 26 de federatii nationale, inclusiv 3 observatori, 25 de asociatii sectoriale ale UE si 19 companii de produse alimentare si bauturi, toate grupate intr-un comitet de legatura. Una dintre principalele activitati este dezvoltarea pictogramelor Ghidului de cantitati zilnice care afiseaza valorile nutritive pe etichetele produselor alimentare.
ANPC - http://www.anpc.gov.ro/

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este o institutie publica si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale.

Aceasta coordoneaza si realizeaza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor, actioneaza pentru prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor.
ANSVSA - http://www.ansvsa.ro/

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este o autoritate centrala care reglementeaza sistemul sanitar-veterinar (sanatatea animalelor, sanatatea consumatorilor, protectia mediului, protectia animalelor).

Please publish modules in offcanvas position.