O suprataxă discriminatorie resimțită direct în buzunarul românilor

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) a aflat cu mare surprindere, din presă, de intenția Guvernului României de a introduce o taxă suplimentară pentru băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr. Considerăm că această măsură ar fi discriminatorie și disproporționată, iar unicul său scop pare să fie creșterea încasărilor la bugetul de stat. Inițiativa Guvernului României reprezintă o suprataxă ce va afecta direct consumatorul român.

În urmă cu patru luni, aceeași majoritate parlamentară a respins prin vot în plen o inițiativă similară a USR de taxare suplimentară a băuturilor răcoritoare. Respingerea a fost motivată de faptul că măsura era discriminatorie. ANBR consideră că taxa este ineficientă din cauza impactului negativ în economie și pentru că nu generează schimbări care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Totodată taxa este discriminatorie pentru că băuturile răcoritoare reprezintă în medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult.

Mergi la articol

Producatorii de bauturi racoritoare au adus economiei romanesti circa 690 milioane euro

In urma cu mai bine de 30 de ani, romanii erau mari consumatori de sucuri la dozator, la plic sau siropuri cu sifon. Incepand cu 1990, pe piata locala au intrat mai multe companii producatoare de bauturi racoritoare, iar romanii s-au aliniat tendintelor de consum occidentale. In prezent, piata romaneasca de bauturi racoritoare este una extrem de ofertanta si competitiva, care a depasit pragul de 6 miliarde de lei. Dar care este contributia industriei de bauturi racoritoare la economia romaneasca?

Mergi la articol

Producatorii de bauturi racoritoare, in pas cu schimbarile din comportamentul de consum: mai putine calorii, mai multe optiuni

Industria bauturilor racoritoare, ca orice sector din industria alimentara, trebuie sa se adapteze permanent la schimbarile comportamentului de consum. In ultimii ani, consumatorii au inclinat spre produse cu continut caloric redus, din ingrediente naturale, iar acest trend continua si datorita masurilor adoptate atat la nivel european, cat si pe plan local. In Romania, industria a reusit sa reduca numarul de kcal/100 ml cu 13% in perioada 2000-2015, iar initiativele pentru reducerea zaharurilor adaugate si promovarea unui consum moderat continua, spune Asociatiei Nationale pentru Bauturi Racoritoare (ANBR).

Mergi la articol

Micșorarea taxei penalizatoare este doar un prim pas spre o soluție reală în problema colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje

Referitor la Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. (L420/2016)

Descarca/citeste

Despre alimente si dependenta

Nicio bautura racoritoare nu provoaca dependenta. Atat zaharul si cofeina, cat si bauturile si mancarurile care contin aceste ingrediente, sunt sigure pentru consum si nu provoaca dependenta. Alimentele si bauturile nu sunt droguri. Termenul “dependenta” este impropriu utilizat in presa, in mediul online si in conversatiile de zi cu zi in raport cu alimentele apetisante si bauturile pe care oamenii doresc sa le consume in mod regulat.

Descarca/citeste

Declarația ANBR cu privire la raportul Comitetului Stiintific Consultativ pentru Alimentatie

Industria băuturilor răcoritoare are un istoric puternic în reformularea și inovare. O gamă largă de băuturi răcoritoare cu un conținut scăzut de calorii și fără calorii sunt disponibile pentru consumatori, aceste sortimente reprezentând până la 30% din vânzări în multe piețe europene.

Descarca/citeste

Studiul realizat de Universitatea din Bonn potrivit caruia bauturile energizante cu cofeina modifica bataile inimii

Studii efectuate de oameni de stiință din domeniul toxicologiei, medicinei interne și psihologiei au arătat ca atât timp cât dozele recomandate nu sunt depășite, băuturile energizante nu sunt periculoase pentru un organism sănătos. Membrii UNESDA, organizație din care face parte și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, au aderat la un cod voluntar de etichetare și de marketing al băuturilor energizante și atenționează consumatorii, pe etichetă, că băuturile energizante nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor sensibile la cofeină.

Descarca/citeste

Obezitate

Bauturile racoritoare nu sunt responsabile pentru obezitate. Statisticile arata ca bauturile racoritoare contribuie cu mai putin de 3% din calorii la dieta zilnica medie in Europa si aproape 30% din bauturile racoritoare vandute in Europa nu contin calorii sau au un continut scazut de calorii. Expertii confirma faptul ca ponderea crescanda a nivelului de obezitate se datoreaza mai multor factori. Pentru a aborda cu succes obezitatea si supraponderabilitatea este necesar ca guvernul, industria, comunitatea medicala si societatea civila sa colaboreze indeaproape pentru a schimba comportamentul, a educa oamenii si pentru a promova un mod de viata sanatos.

Descarca/citeste


Bolile de inima

Bolile de inima reprezinta un set complex de probleme care nu au o cauza unica. Principalii factori de risc pentru boli de inima sunt: hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol din sange, diabetul zaharat, fumatul, excesul de greutate, inactivitatea fizica, dieta nesanatoasa si stresul. Chiar daca multi dintre factorii de risc pentru boli de inima sunt dincolo de controlul uman, sunt lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul aparitiei unor boli de inima: renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale adecvate si activitatea fizica.

Descarca/citeste


Hiperactivitatea la copii

Zaharurile utilizate pentru a indulci bauturile nu-i fac pe copii hiperactivi. Studii bine documentate nu au gasit nicio dovada ca zaharurile ar avea vreo influenta negativa asupra comportamentului copiilor.

Descarca/citeste


Declaratia ANBR cu privire la studiul conform caruia copii care beau bauturi acidulate sunt mai violenti

Orice  legătură  directă  între  consumul  băuturilor  răcoritoare,  în  special  cele  de  tip  cola, și  orice problemă  de  comportament  este  o  exagerare. Știința  nu  acceptă  această  concluzie.  Autorii  înșiși declară că  studiul  lor  "nu  este  în  măsură  să  identifice  natura asocierii  dintre  băuturile răcoritoare și comportamente problematice."

Descarca/citeste


Studiul referitor la efectele indulcitorilor hipocalorici asupra soarecilor

Cercetarile recente efectuate pe oameni contrazic afirmatia potrivit careia consumul de bauturi dietetice creste probabilitatea ca oamenii sa manance prea mult sau creste aportul de alimente si bauturi dulci. Potrivit deceniilor de cercetare stiintifica, indulcitorii hipocalorici sunt un instrument eficient in pierderea in greutate si managementul greutatii. Siguranta indulcitorilor hipocalorici este sustinuta de atat de agentiile de reglementare din intreaga lume, cat si de cele mai mari reprezentative organizatii din domeniul sanatatii.

Descarca/citeste


Articolul publicat in Trends in Endocrinology and Metabolism

Articolul „Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements” publicat in Trends in Endocrinology and Metabolism este o opinie, nu un studiu stiintific. Autoarea opiniei nu a inclus un numar de studii stiintifice care atesta faptul ca indulcitorii hipocalorici sunt siguri si pot fi benefici in pierderea in greutate si controlul greutatii.

Descarca/citeste


Sanatatea oaselor

Nu exista nici o dovada stiintifica solida conform careia consumul de bauturi racoritoare carbogazoase care contin cofeina si/sau acid fosforic afecteaza oasele sau cauzeaza osteoporoza. Acidul fosforic, folosit pentru a da bauturilor de tip cola gustul lor usor intepator, nu reduce absorbtia de calciu si nici nu amplifica pierderea de calciu.

Descarca/citeste


Studiul publicat in Journal of Physiology

Studiul a examinat asocierea dintre consumul de bauturi racoritoare si numarul evenimentelor  vasculare aparute in decursul timpului. Recunoscand limitarile studiului, autorii declara ca "... sunt necesare alte studii prospective de mari dimensiuni, precum si studii clinice randomizate pentru a confirma constatarile noastre ..." De asemenea, autorii concluzioneaza ca sunt necesare cercetari suplimentare "... inainte de a trage orice concluzii in ceea ce priveste potentialele consecinte asupra sanatatii ale consumului de bauturi racoritoare dietetice".

Descarca/citeste


Sanatate dentara

Sanatatea dintilor este afectata de mai multe cauze, in special legate de calitatea structurii dentare, flora microbiana din cavitatea bucala si tipul alimentelor ingerate. Potentialul cariogen al alimentelor este determinat de compozitia acestora, consistenta lor si de timpul in care acestea raman in contact direct cu dintii. Intretinerea igienei orale are un rol decisiv in limitarea dezvoltarii florei microbiene si implicit in mentinerea sanatatii dintilor.

Descarca/citeste


Cofeina si bauturile energizante

Bauturile energizante contin de obicei o cantitate de cofeina similara cu o ceasca de cafea. Cofeina este unul dintre ingredientele cele mai testate si este considerata sigura de catre autoritatile alimentare la nivel mondial. Studii efectuate de oameni de stiinta au aratat ca atat timp cat dozele recomandate nu sunt depasite, bauturile energizante nu sunt periculoase pentru un organism sanatos. Ca toate produsele alimentare, bauturile energizante ar trebui sa fie consumate in mod responsabil, ca parte a unei diete echilibrate.

Descarca/citeste


Aspartam

Aspartamul este un indulcitor cu un continut scazut de calorii ce poate fi gasit in mai mult de 6.000 de produse alimentare. Aspartamul este unul dintre ingredientele alimentare cele mai studiate, cu peste 200 de studii care confirma siguranta acestuia. Aspartamul este o modalitate eficienta si sigura pentru consumatori de a gestiona consumul de calorii in alimentatia lor, in functie de stilul fiecaruia de viata.

Descarca/citeste


Marketing-ul adresat copiilor

Membrii UNESDA, organizatie din care face parte si ANBR, s-au angajat sa sustina un comportament responsabil si sa nu promoveze produsele lor in mediile de comunicare destinate copiilor sub 12 ani si sa nu foloseasca pe website-urile companiilor membre a unor imagini considerate atractive pentru copii sub 12 ani. Aceste angajamente au fost facute in cadrul Platformei de actiune a Uniunii Europene privind alimentatia, activitatea fizica si sanatatea iar respectarea lor este monitorizata de catre auditori externi independenti.

Descarca/citeste
Despre hidratare

Hidratarea este vitala pentru fiecare aspect al vietii. O analiza detaliata a Institutului de Medicina a Academiei Americane de Stiinte a determinat ca toate bauturile racoritoare ajuta la hidratare si ca majoritoatea persoanelor isi asigura necesarul zilnic de lichide adoptand un comportament normal – consumand lichide atunci cand li se face sete. Persoanele active fizic sau care locuiesc in regiuni calduroase au nevoie de un aport sporit de lichide (IOM, 2004).

Descarca/citeste

 
Declaratia ANBR cu privire la rezumatul prezentat in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei pentru Studiul Comportamentelor Alimentare

Rezultatele studiului, care nu au fost publicate sau supuse evaluarii comunitatii stiintifice, nu dovedesc ca persoanele care consuma bauturi racoritoare indulcite in timpul adolescentei – sau in cadrul oricarei alte perioade din viata – vor suferi pierderi de memorie

Descarca/citeste


EFSA reconfirmă siguranța aspartamului

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) reconfirmă siguranța aspartamului Încă o dată, o autoritate științifică recunoscută la nivel mondial a confirmat siguranța aspartamului. Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, membră a UNESDA (asociația europeană a băuturilor non-alcoolice) salută claritatea avizului EFSA și reasigurarea oferită consumatorilor

Descarca/citeste


Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

Descarca/citeste


Studiul comparativ pe băuturile răcoritoare

Declarația Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare cu privire la studiul comparativ pe băuturile răcoritoare tip ceaiuri, existente pe piața românească realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons

Descarca/citeste


Caramelizare

Caramelizarea este un proces fizico-chimic normal. Prin fierberea oricarui lichid indulcit cu zahar, inclusiv apa indulcita cu zahar, zaharul din continut se caramelizeaza si ia nastere caramelul. In industria alimentara caramelul este folosit intr-o gama larga de produse. Colorantul caramel este sigur si nu prezinta nici un risc pentru sanatate.

Descarca/citeste


Journal of General Internal Medicine

Studiul a examinat asocierea dintre consumul de băuturi răcoritoare și numarul evenimentelor  vasculare apărute în decursul timpului. Consumul de băuturi a fost evaluat  pe lotul de 2564 persoane incluse în studiu, Evaluarea s-a facut la momentul initial și dupa 10 ani (când participații aveau în medie 69 de ani). S-a făcut corelația cu evenimente vasculare inclusiv accidente vasculare cerebrale pe toată această perioadă.

Descarca/citeste


Studiul potrivit caruia consumul de bauturi indulcite cu zahar sau indulcitori hipocalorici ar reprezenta un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2

Este unanim recunoscut faptul ca exista numeroase cauze care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 si nu exista nicio legatura directa cu anumite alimente sau bauturi. In cazul in care consumul de bauturi indulcite cu zahar sau indulcitori hipocalorici ar reprezenta un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, aceasta problema ar fi mult mai existinsa si vizibila in randul persoanelor care au probleme cu obezitatea, decat in randul persoanelor cu greutate normala, ceea ce nu se intampla acum.

Descarca/citeste

 
Articol aparut in General Dentistry

Evidentierea consumului de suc dietetic ca factor unic al cariilor dentare si eroziunii smaltului dintilor - si a il compara cu efectele consumului ilicit de droguri - este iresponsabil. Cercetatorii nu sustin faptul ca bauturile sunt un factor unic in aparitia cariilor dentare sau eroziunii smaltului dintilor.

Descarca/citeste


Raportul ANSES privind Bauturile energizante

Autoreglementarile UNESDA, organizatie a carei membra este si ANBR, abordeaza deja problemele ridicate de catre raportul ANSES privind bauturile energizante. Toti membrii UNESDA au aderat la un cod voluntar de etichetare si de marketing al bauturilor energizante. Codul acopera atat etichetarea, cat si vanzarile si marketingul acestui tip de produse. Codul face recomandari clare in legatura cu punctele cheie ridicate de raportul ANSES.

Descarca/citeste


Despre 4-MEI

4-MEI este un produs secundar care apare in alimente in timpul procesului de productie si se gaseste in cantitati extrem de reduse in colorantul caramel folosit in multe produse alimentare si bauturi. Singurul studiu stiintific ce spune ca 4-MEI poate provoca cancer este un studiu efectuat pe o categorie anume de soareci de laborator.

Descarca/citeste


Studiul Elvetian referitor la consumul de cofeina

Toate alimentele si bauturile trebuie consumate cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate. La persoanele adulte, consumul moderat de cofeina (aproximativ 300 mg/zi) nu a fost asociat cu efecte negative asupra sanatatii. Membrii UNESDA, organizatie din care face parte si ANBR, au aderat la un cod voluntar de etichetare si de marketing al bauturilor energizante.

Descarca/citeste


Etichetare

Etichetarea bauturilor racoritoare este foarte bine si strict reglementata la nivelul Uniunii Europene. Aceste reglementari au fost transpuse si in legislatia din Romania. Nici un produs sau ingredient nu poate fi folosit in compozitia bauturilor racoritoare contrar reglementarilor si a legislatiei in vigoare. Ca membra a UNESDA, ANBR sustine etichetarea bazata pe CZE (Cantitatea Zilnica Estimata).

Descarca/citeste


Caramel

Caramelul este un agent de colorare utilizat pe scara larga in industria alimentara. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara - EFSA a re-evaluat si reafirmat siguranta acestuia iar principalele autoritati de reglementare din lume considera caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea in alimente si bauturi. Desi caramelul este facut din zahar, nu contribuie la continutul de zahar si de calorii al bauturii racoritoare deoarece cantitatile utilizate sunt foarte mici.

Descarca/citeste


Pietre la rinichi

Factorii de risc pentru dezvoltarea de pietre la rinichi includ etnia, sexul, istoricul familial si consumul insuficient de lichide. Chiar daca anumite alimente pot favoriza formarea de pietre la rinichi persoanelor care sunt predispuse, oamenii de stiinta sustin ca ingerarea vreunui aliment in mod specific nu poate determina pietre la rinichi in cazul persoanelor care nu sunt sensibile.

Descarca/citeste


Diabet

Este unanim recunoscut faptul ca exista numeroase cauze care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 (printre care obezitatea, dieta, lipsa de activitate fizica, inaintarea in varsta, mostenirea genetica cu privire la diabet etc.) si nu exista nicio legatura directa cu vreun nutrient, aliment sau bautura.

Descarca/citeste

Please publish modules in offcanvas position.