Media
03 Iunie 2025 Comunicat de presa
București, 3.06.2025. Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), care reprezintă principalii producători din România, face un apel public pentru politici fiscale echilibrate și favorabile investițiilor care susțin economia, în contextul formării viitorului guvern. ANBR amintește, astfel, că taxarea discriminatorie a sectorului băuturilor răcoritoare, din ultimii doi ani, a fost decontată nu doar de către această industrie și de lanțul său de valoare, ci și de consumatori, prin prețuri crescute la raft, fără să producă efecte semnificative în ceea ce privește colectarea suplimentară de venituri la bugetul statului.
”Industria noastră, care produce local într-o proporție semnificativă, așteaptă de la viitorul guvern o abordare rațională și echilibrată în ceea ce privește fiscalitatea. După ani în care ne-am confruntat cu numeroase presiuni, de la inflație și creșterea costurilor de producție, la valuri succesive de taxare, este nevoie ca partenerii instituționali să înțeleagă nevoia industriei noastre de stabilitate, echilibru și susținere, pentru a continua să investească, să inoveze și să contribuie la economia locală”, a declarat Alice Nichita, Președinte ANBR.
Industria băuturilor răcoritoare a resimțit din plin povara taxelor aplicate exclusiv acestui sector, în 2023 și 2024. Aceste taxe au afectat volumul de vânzări, care a scăzut cu aproximativ 6% în ultimii 2 ani. În plus, valurile de taxare au avut exact efectul nedorit asupra căruia ANBR a avertizat încă de la început: creștere directă a prețului mediu pe litru, la raft, între 20-25%, și până la 50% pentru băuturile în ambalaje de 2,5l. Asta, deși, în ultimii doi ani, producătorii de băuturi răcoritoare din cadrul ANBR au făcut tot posibilul să păstreze accesibilitatea produselor pentru consumatori.
Mai mult decât atât, taxa pe conținutul de zahăr, așa cum se aplică în acest moment, este discriminatorie, deoarece vizează, în mod exclusiv, o singură categorie de produse: băuturile răcoritoare. Accizarea zahărului exclusiv din băuturile răcoritoare este totodată ineficientă în raport cu promovarea sănătății populației, așa cum arată exemple concrete ale altor state care au introdus măsuri similare, precum Danemarca și Mexic. O taxă care abordează doar o foarte mică parte din întregul aport de zahăr al unei persoane – băuturile răcoritoare - nu poate fi considerată o soluție pentru încurajarea unui stil de viață sănătos.
În ceea ce privește efectele pozitive așteptate la nivelul veniturilor statului, ANBR consideră că împovărarea sectorului băuturilor răcoritoare și-a dovedit și ea ineficiența. În ciuda introducerii unor noi taxe sau a creșterii celor existente, deficitul bugetar a continuat să se adâncească.
Prin urmare, o taxă aplicată exclusiv băuturilor răcoritoare este prea restrânsă pentru a reduce semnificativ consumul de zahăr, iar diminuarea consumului de zahăr, în sine, este insuficientă pentru a produce efecte pozitive substanțiale asupra sănătății publice, astfel devenind, mai degrabă, o taxă pe lux, luxul de a bea o băutură răcoritoare.
ANBR recomandă cu fermitate factorilor decidenți să ia în considerare alte eforturi mai colaborative și semnificative pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri informate în materie de dietă. Industria noastră este angajată să lucreze împreună cu toți factorii de decizie relevanți pentru a dezvolta intervenții mai eficiente, menite să ajute consumatorii să își controleze consumul de calorii prin reducerea zahărului, oferirea unor dimensiuni mai mici ale ambalajelor și furnizarea unei etichetări clare a ambalajului, asigurând în același timp un flux de venituri mai stabil pentru guvern. Inițiativele semnificative de autoreglementare s-au dovedit eficiente și ar trebui încurajate în continuare.
ANBR reprezintă unul dintre sectoarele economice care produc local, investesc constant în dezvoltarea operațiunilor și plătesc taxe în România. Membrii ANBR, din care fac parte cei mai importanți producători de băuturi răcoritoare din industria românească, produc băuturi în 15 fabrici prezente în toate regiunile țării, poziționând România ca un centru regional de producţie a băuturilor răcoritoare. De-a lungul timpului, industria băuturilor răcoritoare s-a dovedit a fi un investitor relevant și stabil, care contribuie constant la economie și a cărei activitate susține numeroase alte afaceri locale, pe lanțul de valoare. Companiile din industrie plătesc taxe în România și generează anual venituri extrem de importante pentru bugetul statului, atât direct, cât și pe întreg lanțul valoric. Astfel, ANBR consideră crucială implicarea viitorului guvern în stimularea investițiilor din acest sector, evitând împovărarea companiilor din industrie.
06 Iunie 2022 Anunt
Investiţiile realizate de industria băuturilor răcoritoare în perioada 2017-2020 au crescut producţia de bunuri şi servicii în economia românească cu 2.2 miliarde euro, echivalentul a 0.54% din producţia din 2020, arată un studiu realizat de Deloitte România şi comandat de Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).
09 Iunie 2022 Comunicat de presa
Un studiu Deloitte România comandat de Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a analizat impactul economic, dar și social al industriei băuturilor răcoritoare din România. Despre ce înseamnă războiul din Ucraina și criza pandemică pentru industria băuturilor răcoritoare
06 Iunie 2022 Anunt
Investiţiile realizate de industria băuturilor răcoritoare în perioada 2017-2020 au crescut producţia de bunuri şi servicii în economia românească cu 2.2 miliarde euro, echivalentul a 0.54% din producţia din 2020, arată un studiu realizat de Deloitte România şi comandat de Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).
02 Iunie 2022 Comunicat de presa
Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care peste 1 miliard de euro valoare adăugată brută directă, potrivit unui amplu studiu realizat de Deloitte România
31 mai 2022 Ringier Advertising
În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susținut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect și indus. De asemenea, fiecare angajat din sectorul băuturilor răcoritoare a susținut, în medie, în acest interval, alte aproximativ 8,5 locuri de muncă similare în economia națională. Acestea sunt datele care au reieșit dintr-un studiu Deloitte România comandat de Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).
25 Ianuarie 2022 Autor
Sistemul de garanție-returnare (SGR), prin care recipientele vor adăuga 50 de bani la prețul produselor – sume care pot fi recuperate la returnarea în magazine – a făcut deja primii pași. În statele în care a fost implementat, sistemul a dus la reciclarea a 70, până la 95% din peturi.
25 Ianuarie 2022 Autor Alina-Elena Vasiliu, Mara Rolea
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), care va pune bazele unui mod organizat de reciclare a recipientelor în care se vând băuturile răcoritoare şi berea, ar putea intra în vigoare în octombrie 2023.
14 Decembrie 2021 Autor Laura-Georgiana Cioba
Acestea sunt doar o mică parte din ideile principale care stau la baza implementării unui sistem național optim de garanție-returnare și pe care reprezentanții Alianței Producătorilor de Băuturi mizează în vederea unei bune funcționări a acestuia pe viitor.
24 Noiembrie 2021 Autori
România are rate de reciclare mult sub cele necesare pentru a îndeplini țintele ambițioase stabilite de Uniunea Europeană până în 2025. Dar există soluții pentru a crește aceste cifre.
14 Octombrie 2021 Autor Raluca Nicolae
Pentru a recupera garanția de 50 de bani, nu ai neapărat nevoie să prezinți bonul. Clienții vor primi garanția prin mai multe variante: fie cash, pe un voucher care va putea fi folosit la retailerul respectiv, fie printr-un card de fidelitate.
31 Iulie 2021 Autor Dorin Oancea
Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare şi Asociaţia Berarii României solicită ajustarea restricţiilor de circulaţie impuse în această perioadă de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a permite aprovizionarea cu răcoritoare sau bere.
21 Iulie 2021 Autori G.B Miscellanea
Românii consideră că introducerea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) la nivel naţional va determina adoptarea unor obiceiuri mai responsabile în rândul populaţiei în ceea ce priveşte reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă sau metal
12 Iulie 2021 Autori Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu
Industria producătoare de băuturi răcoritoare şi-a propus ca, în următorii patru ani, să ajungă în stadiul în care toate ambalajele folosite să fie reciclabile.
8 Aprilie 2021 Autor Smile Media
Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare s-au reunit în Alianța Producătorilor de Băuturi din România pentru a răspunde cerințelor legislației UE și ale țării noastre privind responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) pentru industria băuturilor cu privire la introducerea unui sistem garanție-returnare (SGR) eficient în România.
24 Noiembrie 2020 Autor Raluca Florescu
Noul proiect de hotărâre de guvern (privind sistemul de garanție returnare n.r) pus săptămâna trecută în dezbatere publică nu face decât să confirme că suntem determinați și noi, producătorii, alături de Guvernul României și de ministrul Mediului, să aducem discuțiile într-o zonă foarte concretă
21 Octombrie 2020 Daniel Badea
Noutăţi despre Sistemul Garanţie-Returnare, exemple de succes în reciclarea deşeurilor, dar şi despre cum funcţionează sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) sunt subiecte ce vor fi abordate în cadrul Forumului de management şi reciclare a deşeurilor, organizat joi în format hibrid.